W diecie wcale nie jest powiedziane, że ma nie być chociażby najmniej ilości tłuszczu. Nic bardziej mylnego, o ile oczywiście mamy na myśli tłuszcze zdrowe, które nie są więc tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nie zapominajmy bowiem, że to właśnie tłuszcz stanowi podstawowy i nadrzędny składnik odżywczy.
Jeśli pozbędziesz się tłuszczu w jakiejkolwiek postaci, niestety wyrządzisz sobie więcej szkody aniżeli pożytku. On musi być niewątpliwie, tylko trzeba zadbać o jego odpowiednie źródło. W związku z tym, warto wybierać wysokiej jakości ryby, orzechy w różnorodnych odmianach, kwasy tłuszczowe omega-3 na przykład zawarte w świetnej klasy oliwach z oliwek. Jedzmy też odpowiednie ilości roślin, warzyw oraz owoców.
Tłuszcz wcale nie jest i nie musi być aż taki straszny jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Przeważnie tłuszczu się unika, gdy chce się pozbyć tkanki tłuszczowej co pozornie rzecz biorąc może się wydawać naturalnym zabiegiem, ale z drugiej strony niekoniecznie to właściwe posunięcie dietetyczne. Nawet sportowcy wymagają dostarczania optymalnej dawki zdrowego tłuszczu. Musimy wiedzieć, że waga nie wiąże się z negatywnym wpływem tłuszczu, ale przede wszystkim z dodatnim bilansem kalorycznym. Im więcej dostarczymy natomiast tłuszczu – oczywiście zdrowego, wartościowego i w granicach rozsądku – tym prędzej go spalimy, rzeźbiąc sylwetkę. Tłuszcz nie powinien być unikany i eliminowany, podobnie jak wszelkie wartościowe produkty spożywcze jakie go zawierają. Tłuszcz występuje przeważnie w takich pokarmach, które poza kwasami tłuszczowymi mają również szereg rozpuszczalnych w tłuszczach witamin.
Artykuł dzięki: