Wiele osób nie znosi szpinaku, chociaż tak na dobrą sprawę nawet nie mieli okazji go wypróbować na tyle, aby jednoznacznie stwierdzić, że nie jest to specjał podbijający ich kubki smakowe. Wielokrotnie zdarza się, że dorośli mają traumę z dzieciństwa, kiedy nadgorliwe babcie starały się wciskać szpinak na siłę, niekoniecznie smakowicie przyrządzony i z racji serwowania dzieciom nie za aromatycznie przyprawiony. wtopki gwintowane inserty Kiedy jednak zaczniemy samodzielnie kucharzyć, naprawdę warto zrobić kolejne podejście do szpinaku, zwracając uwagę na to, jak cenne ma on właściwości i wartości odżywcze.
Szpinak wcale nie musi być zmorą dzieciństwa. Ma on mnóstwo witamin, bogactwo witaminy K w szczególności, ale też obfituje w kwas foliowy, co sprawia, że szpinak znakomicie nadaje się na przykład dla anemików. Poprzez obecność witaminy K z kolei możemy zadbać w prosty sposób, bowiem zwykłą dietą o należyte krzepnięcie krwi.
Co więcej, nie zapominajmy też i o tym, że szpinak jest kopalnią równie cennej dla nas witaminy A. Ma on mnóstwo beta-karotenu oraz zeaksantynę i luteinę. Te ostatnie z wymienionych związków pozwalają na to, żeby polepszyć jakość wzroku i zwiększyć pole widzenia. Badania naukowe potwierdzają też, że szpinak obfituje w takie składniki, które uniemożliwiają doprowadzenie do stanu degeneracji plamki żółtej. Kolejna równie ważna kwestia- w szpinaku jest bardzo mało kalorii, bowiem standardowa porcja stu gramów nie ma więcej niż zaledwie dwadzieścia kalorii, zatem to doskonałe warzywo dla osób będących na diecie.
Artykuł dzięki: