W polskim jadłospisie dynia jest jak najbardziej powszechna i pospolita, ale niestety okazuje się o wiele rzadziej wybierana aniżeli wszelkie inne warzywa uprawiane w naszym klimacie. Powód? Być może dlatego, że dynia ma specyficzny posmak, ale też nie zapominajmy, iż jest to warzywo, na którego gotowanie trzeba mieć jakiś konkretny sposób. Jeszcze jedna ważna kwestia- nie każdy chyba ma świadomość, że w tym nieco mdłym na pierwszy rzut oka warzywie jest aż takie bogactwo rozlicznych cennych właściwości odżywczych. Przejdźmy zatem do konkretnej charakterystyki dyni. Czym się ona odznacza? Zobacz w dalszych częściach naszego dyniowego poradnika.
Dynia wchodzi w skład rozmaitych gatunków roślin dyniowatych, czyli cucurbitaceae. Wyróżnia się prawdopodobnie aż mniej więcej dziewięćset rozmaitych je konsultacja ortopedyczna odmian, z czego do pochodnych dyni zalicza się doskonale nam znane melony, cukinie, a nawet ogórki oraz arbuzy. Nie możemy nie wspomnieć z kolei o tym, że wśród wielorakich odmian dyń, wyjątkowo cieszącą się powodzeniem jest cucurbita, a więc gatunek cucurbita pepo. Jest to dynia zwyczajna.
Jej pochodzenie wiąże się z obszarem Ameryki Środkowej oraz z Amerykiem Południowej. Według Indian była to zawsze roślina młodości. Jest ona stosowana w medycynie ludowej po dziś dzień. Stanowi rewelacyjny środek na zaparcia oraz jest naturalnym specyfikiem nasennym. Jeżeli chodzi natomiast o wkroczenie dyni na nasz kontynent, to warto wspomnieć, że pojawiła się ona po raz pierwszy dopiero w szesnastym stuleciu.
Artykuł dzięki: