Menu
tomaszkryk.pl
  • Oczyszczanie organizmu
  • Zdrowy styl życia
  • Dieta
  • Porady
  • Kontakt
tomaszkryk.pl

Zdrowe tłuszcze, czyli?

Napisano dnia 30 sierpnia 2019

Tłuszcze to nieodzowny składnik zdrowej i wartościowej diety każdego człowieka. Nawet osoba odchudzająca się powinna zdecydować się na jego pozostawienie w swym stałym jadłospisie. Powody? Posiadają one, o ile oczywiście mowa o zdrowych tłuszczach, mnóstwo rozlicznych rodzajów cennych właściwości. To szereg wartościowych składnik, a także istna kopalnia witamin. W pokarmach w jakich są kwasy tłuszczowe, najczęściej obecne są bowiem również witaminy znakomicie rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.
Wyróżnia się dwie podstawowe grupy tłuszczy. Pierwsza z nich to tłuszcze nasycone, druga z kolei to nienasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze występują w produktach pokarmowych, jakie stanowią źródło pochodzenia zwierzęcego. Jest to przykładowo mięso, wędlina, słonina, ale też wszelkiego rodzaju wyroby mleczne- od sera, przez masło, aż do śmietany i jogurtów. Jako źródło nasyconych kwasów tłuszczowych traktuje się także kilka typów olejów, zwłaszcza kokosowy oraz palmowy.

Niestety jednak, mimo że tłuszcz faktycznie jest polecany do zdrowej diety i wartościowego jadłospisu, akurat w tejże postaci niekoniecznie. Powód? Wywołuje choroby układu krążenia i potocznie mówi się, że nienasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe. Im większe zagrożenie chorobami krążeniowymi, tym automatycznie również i wyższy poziom cholesterolu całkowitego, a do tego idzie to z reguły w parze z gwałtownym wzrostem frakcji LDL cholesterolu. Jak jednak można się domyśleć, druga z wyżej wymienionych grup kwasów tłuszczowych to tak zwane tłuszcze zdrowe, a więc mowa o nienasyconych kwasach tłuszczowych, które powinny być obecne w diecie każdegoochrona Poznań z nas bez wyjątku. Co się do nich zalicza i jakie produkty spożywcze warto wybierać, aby tego rodzaju składniki móc zapewnić swemu organizmowi?
Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią między innymi rozmaite oliwy z oliwek, nasiona, orzechy, awokado oraz olej rzepakowy. Mają one na celu zmniejszenie stężenia cholesterolu i redukują poziom frakcji LDL.
Artykuł dzięki: XBRL

O mnie

Cześć, jestem Tomasz Krykiet. Pasjonuję się dietetyką oraz prowadzę tego bloga o tematyce zdrowego odżywiania. W razie pytań zapraszam do kontaktu.

Wpisy warte uwagi

  • Oczyszczanie organizmu.
  • Amulet i talizman z henny.
  • Dynie – rodzaje i odmiany

Wyszukiwarka

Znajdź mnie na

Twitter

Nasze działy

  • Dieta
  • Oczyszczanie organizmu
  • Porady
  • Zdrowy styl życia

Galeria

Przydatne linki

  • Darmowa Dieta Dla Każdego
  • Internetowe Konto Pacjenta
  • Narodowy Fundusz Zdrowia
©2021 tomaszkryk.pl | Powered by SuperbThemes & WordPress